Meteen naar de content
Zoeken
Winkelwagen
0 artikelen

Supplementen

De 10 meest voorkomende gewrichtsproblemen bij honden

Honden zijn actieve dieren die vaak veel bewegen. Daarbij kunnen ze hun gewrichten flink belasten, wat kan leiden tot verschillende gewrichtsproblemen. In dit artikel bespreken we de 10 meest voorkomende gewrichtsproblemen bij honden en wat je eraan kunt doen.

Inleiding

Gewrichtsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden, vooral bij oudere dieren. De problemen kunnen variëren van milde pijn tot ernstige degeneratie van het kraakbeen en de gewrichten. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij honden en hoe je ze kunt herkennen en behandelen.

1. Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aangeboren aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en verminderde mobiliteit. Heupdysplasie komt vooral voor bij grote rassen zoals de Duitse herder en de Labrador retriever.

2. Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de groei van de ellebooggewrichten niet goed verloopt. Dit kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit. Elleboogdysplasie komt vooral voor bij grote rassen zoals de Berner sennen en de Rottweiler.

3. Artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Artritis kan worden veroorzaakt door infecties, auto-immuunziekten en trauma's. Artritis komt vooral voor bij oudere honden.

4. Osteoartritis

Osteoartritis is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten geleidelijk aan verslechtert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Osteoartritis komt vooral voor bij oudere honden.

5. Gescheurde kruisbanden

Een gescheurde kruisband is een veelvoorkomend gewrichtsprobleem bij honden. Het kan worden veroorzaakt door trauma's of door overbelasting van het gewricht. Een gescheurde kruisband kan leiden tot pijn, kreupelheid en verminderde mobiliteit.

6. Patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie raakt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Patella luxatie komt vooral voor bij kleine rassen zoals de Chihuahua en de Yorkshire terrier.

7. Discus hernia

Een discus hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de rug van de hond uitpuilt en op een zenuw drukt. Dit kan leiden tot pijn, verlies van spiercontrole en verminderde mobiliteit.

8. Artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die kan optreden bij honden van alle leeftijden. Het wordt gekenmerkt door de afbraak van het kraakbeen en kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit.

9. Spondylose

Spondylose is een aandoening waarbij de wervelkolom van de hond abnormale botgroei ontwikkelt tussen de wervels. Dit kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit. Spondylose komt vooral voor bij oudere honden.

10. OCD

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening waarbij er een probleem is met de groei van kraakbeen in de gewrichten. Dit kan leiden tot loslating van het kraakbeen en de vorming van losse fragmenten in het gewricht. OCD kan leiden tot pijn, kreupelheid en verminderde mobiliteit.

Hoe herken je gewrichtsproblemen bij je hond?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op gewrichtsproblemen bij honden. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verminderde mobiliteit
 • Kreupelheid
 • Stijfheid
 • Pijn
 • Verminderde activiteit
 • Spieratrofie

Als je merkt dat je hond symptomen vertoont van gewrichtsproblemen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Behandeling van gewrichtsproblemen bij honden

De behandeling van gewrichtsproblemen bij honden is afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Pijnmedicatie
 • Fysiotherapie
 • Gewichtsverlies
 • Chirurgie
 • Aanpassing van de levensstijl

Het is belangrijk om de behandeling van gewrichtsproblemen bij honden serieus te nemen en de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen.

Hoe kun je gewrichtsproblemen bij je hond voorkomen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om gewrichtsproblemen bij je hond te voorkomen, zoals:

 • Zorgen voor een gebalanceerde voeding
 • Voldoende beweging en activiteit
 • Het voorkomen van overbelasting
 • Reguliere controle door de dierenarts

Door aandacht te besteden aan de gezondheid van je hond kun je bijdragen aan het voorkomen van gewrichtsproblemen.

Conclusie

Gewrichtsproblemen zijn een veelvoorkomende kwaal bij honden en kunnen variëren van milde pijn tot ernstige degeneratie van het kraakbeen en de gewrichten. Het is belangrijk om symptomen van gewrichtsproblemen bij je hond serieus te nemen en een dierenarts te raadplegen voor behandeling. Door het nemen van preventieve maatregelen kun je bijdragen aan het voorkomen van gewrichtsproblemen bij je hond.

Veelgestelde vragen

 1. Hoe vaak moet ik mijn hond laten controleren op gewrichtsproblemen?

Het is aanbevolen om jaarlijks een controle bij de dierenarts te laten uitvoeren. Vooral bij oudere honden of honden die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen kan het raadzaam zijn om vaker te controleren.

 1. Is overgewicht een risicofactor voor gewrichtsproblemen bij honden?

Ja, overgewicht kan leiden tot extra belasting van de gewrichten, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van gewrichtsproblemen. Het is daarom belangrijk om een gezond gewicht te behouden voor je hond.

 1. Kan fysiotherapie helpen bij de behandeling van gewrichtsproblemen bij honden?

Ja, fysiotherapie kan een nuttige aanvulling zijn op de behandeling van gewrichtsproblemen bij honden. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en verbeteren van mobiliteit.

 1. Zijn gewrichtsproblemen bij honden erfelijk?

Ja, sommige gewrichtsproblemen kunnen een genetische component hebben. Het is daarom belangrijk om de achtergrond van de ouders van een pup te onderzoeken voordat je een hond aanschaft.

 1. Kunnen gewrichtsproblemen bij honden volledig genezen?

Het hangt af van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Sommige gewrichtsproblemen kunnen volledig worden genezen, terwijl andere alleen kunnen worden beheerd met behulp van medicatie, fysiotherapie of chirurgie. Het is belangrijk om een behandelplan op maat te maken in overleg met de dierenarts.

Vorige post
Volgende post

Bedankt voor het abonneren

Terug op voorraaad!
What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
this is just a warning
Inloggen
0
Diervital logo

Before you leave...

Take 20% off your first order

20% off

Enter the code below at checkout to get 20% off your first order

CODESALE20

Continue Shopping